matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
anula:
ktora z 5 liczb jest pierwiastkiem wielomianu w
x
=−6x
3
−11x
2
+13x=15 liczby
3
5
,−
5
6
,2,−4,
6
5
20 maj 20:30
Godzio:
5
x = −
6
20 maj 20:33
Godzio:
To są kandydaci na pierwiastki wymierne:
15
5
3
1
15
5
1
15
±15,±5,±3,±1,±
,±
,±
,±
,±
,±
,±
,±
,
6
6
6
6
3
3
3
2
5
3
1
±
,±
,±
2
2
2
5
A jedynie −
jest w Twoim zestawie, więc za dużo myśleć nie trzeba
6
20 maj 20:37