pomocy - czarna magia
anitkaka: oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc, że α−kąt ostry oraz
5
sinα= −−−−−−−−
13
3
tgα=−−−−−−−−−−
4
20 maj 18:56
anitkaka: nie mam pojęcia
20 maj 18:57
voltage: Najlepiej użyj sobie tutaj trójkąta prostokątnego o bokach 5,12,13. A w drugim trójkąta
prostokątnego o bokach 3,4,5. Używając defincji funkcji trygonometrycznych zrobisz to od ręki.
20 maj 19:00
anitkaka: ty pewnie zrobił byś od ręki, ale ja niestety nie − nie rozumiem tego niestety

proszę o
pomoc w rozwiązaniu

funkcje trygonometryczne to koszmar ..nie wiem do którego wzoru podstawić
i jak zacząć
sin = y : r
cos = x:r
tg = y:x
ctg = x:y
r
2 = x
2 + y
2



?
20 maj 21:46
voltage:

| | 5 | |
Pierwszy przykład. Wiemy że ten trójkąt jest prostokątny (bo 52+122=132), oraz sinα= |
| |
| | 13 | |
| | 12 | |
Więc: cosα= |
| (z definicji− patrzysz tylko na ten trójkąt teraz, dzięki temu nie musisz |
| | 13 | |
| | 5 | | 12 | |
używać wzorów) tgα= |
| , ctgα= |
| . To jest metoda geometryczna, myślę że najprostsza |
| | 12 | | 5 | |
do takich zadań.
Można też podstawiać do wzorów (wzoru jedynkowego w tym przypadku), ale jest to żmudniejsza
metoda i łatwiej o pomyłkę.

Drugi analogicznie.
21 maj 11:04
anitkaka: dzięki jesteś wielki

tak też próbowałam dzięki twoim wcześniejszym sugestiom
21 maj 15:11