usuń niewymierność z mianownika ułamka
anitkaka: usuń niewymierność z mianownika ułamka− proszę o pomoc w rozwiązaniu
10
−−−−−−−−
√3 +1 =
18
−−−−−−
√6 =
3
−−−−−−
4√3 =
20 maj 18:44
voltage: Co można zrobić z pierwiastkiem, aby go usunąć?
20 maj 18:54
anitkaka: nie wiem nie pytaj , jeszcze tego nie miałam
20 maj 18:58
anitkaka: pomocy jestem strasznie ciemna z maty
20 maj 18:58
anitkaka: oświeceni proszę pomóżcie
20 maj 19:01
voltage: Dobra drugi przykład najpierw.
Zauważ że
√6 *
√6= 6 czyli pierwiastek został zlikwidowany, ale nie możesz sobie mnożyć
tylko mianownika bo zmienisz wartość wyrażenia. Jednak jakąś liczbę razy 1 możesz pomnożyć
zawsze.
| | 18 | | √6 | |
Robisz więc |
| * |
| =? |
| | √6 | | √6 | |
20 maj 19:02
anitkaka:
18√6
−−−−−− =3√6 ?
6
20 maj 21:10