zastosowanie całki oznaczonej
Karol: witam po przerwie
zadanie z całki oznaczonej
'
obliczyć pole obszaru oznaczonego krzywą y=cosx i prostymi y=1/2 x=0
po mojemu to będzie tak (mam problem z obliczaniem pola. Objętoś i długośc oblicze ale pole to
czorna magia)
trzeba skorzystać z własności
| | x2 | |
F=4∫od o do 1/2 b√(1− |
| ) dx |
| | a2 | |
ale dalej nie wiem nic oprócz tego, że musze znaleźć zaleźność x
20 maj 16:53
Karol: czyżby wszyscy na juwenaliach?
20 maj 18:40
Godzio:

P =
ab∫f(x)dx
P =
cd∫(g(x) − h(x))dx
Innymi słowy: Jest to całka z różnicy funkcji leżącej wyżej i funkcji leżącej niżej
20 maj 19:31
Godzio:
A dopytam, to pole ma być ograniczone z prawej strony ?
20 maj 19:33
Karol: o ograniczeniu ani słowa
20 maj 23:43
Karol: a skąd wezmę przedział ograniczenia?
20 maj 23:48
Anna:

| | 1 | | π | |
P = ∫(cosx − |
| )dx w przedziale od 0 do |
| . |
| | 2 | | 3 | |
20 maj 23:54
Karol: a to nie powinien być ten dolny, niezamalowany przedział? ten pod czerwonym?
21 maj 15:03