Rozkładanie na sumę ułamków prostych
Adam: Przykład ze zbioru:
| 3x3 − 5x2 + 8x | | A | | B | | C | | D | |
| ⇒ |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x−1)3 (x+1) | | (x−1)3 | | (x−2)2 | | x−1 | | x+1 | |
Czy ktoś byłby w stanie powiedzieć w jaki sposób zostało to zrobione, bo nie mogę tego
zrozumieć
20 maj 16:52
Me: W przypadku całek wymiernych ułamki proste i złożone są rozbijane w analogiczny sposób. W
przypadku składnika (x−1)
3 rozbijanie polega na sukcesywnym zmniejszaniu potęgi wyrażenia aż
będzie ona = 1. tj. tak jak wyżej najpierw mamy (x−1)
3, potem (x−1)
2 aż a końcu x−1. Na
| | A | |
końcu mamy ułamek prosty x+1 bez potęgi − taki ułamek zapisuje się w postaci |
| − w |
| | x+1 | |
Twoim przypadku literką jest po prostu kolejna ... D. Pamiętaj, że ułamki złożone rozbija się
pisząc Ax+B (analogicznie następstwo liter) w liczniku. Dalej żeby to rozwiązać musisz
wszystko pomnożyć przez wspólny mianownik. Żeby obliczyć współczynniki A,B,C,D musisz porównać
wielomiany, tj. współczynniki przy danych potęgach, a potem wstawić do całki zamiast wyrażenia
po lewej to po prawej z wpisanymi współczynnikami. Dalej sobie poradzisz : )
20 maj 17:29
Michał: 1/(((x2+x+1)2)*(x3−x2))
3 wrz 16:40
pigor: | | 1 | |
np. tak : |
| = |
| | (x2+x+1)2 (x3−x2) | |
| | 1 | | A | | B | | C | | D | | E | |
= |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | (x2+x+1)2 x2(x−1) | | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | | x2 | | x | | x−1 | |
3 wrz 17:07
pigor: ... przepraszam, ale ja bardzo nie lubię być przefarbowanym ...

lisem
3 wrz 17:09
pigor: ... o kurcze, to miało być nie w tym poście
3 wrz 17:10
Piotr:
3 wrz 17:11
Aga1.: Wydaje mi się, że to będzie tak
| 1 | | Ax+B | | Cx+D | | E | | F | | G | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x2+x+1)2x2(x−1) | | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | | x | | x2 | | x−1 | |
3 wrz 17:23
Aga1.: Mnożysz obie strony przez wspólny mianownik i masz
(Ax+B)x2(x−1)+(Cx+D)(x2+x+1)x2(x−1)+Ex(x2+x+1)2(x−1)+F(x2+x+1)2(x−1)+G(x2+x+1)2x2=1
Gdy x=0, to −F=1⇒F=−1
Gdy x=1 to 9G=1
itd.
3 wrz 17:36
igor: 2x+1/x2−3x+2
4 gru 12:47