AS: Sposób 1 − najbardziej prymitywny , wzorem
Obliczyć odległość punktu P(xo,yo,zo) od płaszczyzny a*x + B*y +C*z + D = 0
| | |A*xo + B*yo + C*zo + D| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 + C2 | |
Sposób 2
Plan postępowania
a) Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P(xo,yo,zo)
i prostopadłej do płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0
b) Określić punkt przecięcia S tej prostej z płaszczyzną
c) Obliczyć odległość PS.
Rozwiązanie
a) Szukane równanie prostej przechodzącej przez punkt P
| x − 1 | | y − 2 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
b) Warunek prostopadłości
a = t1 , b = −t1 , c = −t1
c) Równanie prostej prostopadłej
| x − 1 | | y − 2 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| czyli |
| t1 | | −t1 | | −t1 | |
| x − 1 | | y − 2 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| = t |
| 1 | | −1 | | −1 | |
w postaci parametrycznej
x = 1 + t , y = 2 − t , z = 3 − t
Wstawiam do równania płaszczyzny,by znaleźć t
1 + t − (2 − t) − (3 − t) + 1 = 0 ⇒ t =1
Punkt przecięcia prostej z płaszczyzną
x = 1 + 1 = 2 , y = 2 − 1 = 1 , z = 3 − 1 = 2 , S(2,1,2)
d) Odległość punktów S i P
d
2 = (2 − 1)
2 + (1 − 2)
2 + (2 − 3)
2 = 3
d =
√3 − jest to odległość punktu P(1,2,3) od podanej płaszczyzny