Zbadaj przebieg zmienności podanych funkcji
Kajol:
Cześć

! Musze wyznaczyć: dziedzinę, miejsca zerowe, przedziały monotoniczności, ekstrema
lokalne i wartości w tych ekstremach.
1) f(x)= x
3−3x
2) f(x)= 2x
3+4x
2
5) f(x)= xe
x
7) f(x)= ln(1−x
2)
10) f(x)= xe
−x
11) f(x)= ln(x
2−1)
12) f(x)=
√1−x2
20 maj 14:56
Jack:
zacznij od pochodnej, potem zastanów się kiedy f(x)=0, f'(x)>0, f'(x)<0
20 maj 15:02
Kajol: No wiem, że należy wyznaczyć pochodną. Ale dalej nie umiem tego zrobić... Czy możesz mi
wytłumaczyć to i zrobić po kolei jakiś jeden bądź dwa przykłady

? Byłabym bardzo wdzięczna,
bo totalnie tego nie kminie...
20 maj 15:18
Godzio:
Wybierz jakieś 2
20 maj 15:20
Kajol: 8 i 10 proszę

.
20 maj 15:24
Godzio:
1 + x ≠ 0 ⇒ x ≠ −1
| 1 − x | |
| ≥ 0 ⇒ (1 − x)(1 + x) ≥ 0 ⇒ x ∊ <−1,1> |
| 1 + x | |
D = (−1,1>
f(x) = 0 ⇔ x = 1 ⇒ miejsce zerowe
| | 1 | | 1 − x | |
f'(x) = |
| * ( |
| )' = |
| | 2 * √(1 − x)/(1 + x) | | 1 + x | |
| | 1 | | −1(1 + x) − 1(1 − x) | |
= |
| * |
| = |
| | 2 * √(1 − x)/(1 + x) | | (1 + x)2 | |
| | 1 | | −2 | | 1 | |
= |
| * |
| = − |
| = |
| | 2 * √(1 − x)/(1 + x) | | (1 + x)2 | | √(1 − x) * (1 + x)2 − 1/2 | |
| | 1 | |
= − |
| |
| | √(1 − x) * (1 + x)3/2 | |
| | 1 | |
f'(x) = 0 ⇒ − |
| = 0 ⇒ −1 = 0 ⇒ sprzeczność, brak ekstremum |
| | √(1 − x) * (1 + x)3/2 | |
(tutaj ktoś lepszy musi się wypowiedzieć, bo niby ekstremum nie ma, ale f(1) mogło by być
czymś)
f'(x) > 0
| | 1 | |
− |
| > 0 ⇒ −1 > 0 −− sprzeczność |
| | √(1 − x) * (1 + x)3/2 | |
f'(x) < 0 ⇒ funkcja maleje ⇔ x ∊ (−1,1)
10. f(x) = x * e
−x
D = R
Miejsce zerowe: x = 0
f'(x) = (xe
−x)' = e
−x − x *e
−x = e
−x(1 − x)
| | 1 | |
f'(x) = 0 ⇒ e−x(1 − x) = 0 ⇒ x = 1, f(1) = e−1 = |
| − minimum lokalne |
| | e | |
f'(x) > 0 ⇒ e
−x(1 − x) > 0 ⇒ funkcja maleje ⇔ x ∊ (−
∞,1)
f'(x) < 0 ⇒ funkcja rośnie ⇔ x ∊ (1,
∞)
20 maj 15:49
Godzio:
W tym 8, ta 1 to chyba jednak będzie minimum
20 maj 15:55
Kajol: A skąd się wzięło (1−x)(1+x)≥0
20 maj 15:56
Godzio:
| 1 − x | |
| ≥ 0 / (1 + x)2 |
| 1 + x | |
(1 − x)(1 + x) ≥ 0
20 maj 15:57
Kajol: Aha ok. Dalej jak rozumiem robisz pochodną. A skąd się wzięło −1=0
20 maj 16:01
Kajol: Nie bierzesz w ogóle mianownika pod uwagę
20 maj 16:01
Godzio:
Pomnożyłem przez mianownik
20 maj 16:02
Kajol: Aha no tak. Ja rozumiem rozbijasz to na dwa przypadki. Mianowicie f(x)=0 i f(x)>0. Czy tak
zawsze należy robić
20 maj 16:04
Godzio:
Zawsze f'(x) = 0 − to daje ekstrema (a właściwie kandydatów)
f'(x) > 0 −− to daje przedział w którym funkcja jest rosnąca
f'(x) < 0 −− to gdy funkcja jest malejąca
Ja muszę już lecieć, w razie jakichś innych pytań będę wieczorem
20 maj 16:06
Kajol: Teraz przykład 10. Skąd wiadomo, że miejsce zerowe x=0

Nie rozumiem rozwiązania pochodnej.
Czemu w tym działaniu jest −

e
−x − x *e
−x
20 maj 16:07
Kajol: Tak dokładnie to chodzi mi o czemu masz minus między jedną a druga pochodną

Przecież jak jest
mnożenie to tam ma być +.
20 maj 18:58
voltage: Jest tam plus, tylko pochodna e
−1x= −1e
−x. Stąd ten minus
20 maj 19:17
Kajol: Aha. Dzięki wielkie

.
21 maj 13:29