!
jejupomocy: pomocy ktoś umi rospisac takie równanie
3x−1=2x+5
−−−−−− −−−−−−− to jest pod ułamkiem poczatek mam 4x+6x a dalej prosze o pomoc
3 2
20 maj 14:14
Ajtek: Czy tak to ma wyglądać:
20 maj 14:20
jejupomocy: tak to ma wyglądac
20 maj 14:22
Ajtek: Ok.
Krok pierwszy pozbądź się mianowników, wymnóż obie strony przez 6 i napisz co wyszło.
20 maj 14:23
jejupomocy: przez 6 to bedzie 16 =42
20 maj 14:24
20 maj 14:26
jejupomocy: 3x−1 *6 =2*6
2x+5 *6=8*6
12=48
20 maj 14:31
jejupomocy: pffu 7*6 chyba
20 maj 14:33
Ajtek: Oj nie tak, nie tak
Po lewej skraca nam się 6 z 3 i zostaje 2. Po prawej 6 skraca się z 2 i zostaje 3.
(3x−1)*2=(2x+5)*3
Rozwiąż.
20 maj 14:35
jejupomocy: niewiem skoro 3x−1 *2 to ma byc 4
a tu nie wiem 21 to sie mnozy po odjeciu i dodaniu czy zostawia sie to
20 maj 14:40
Ajtek: Wymnóż oba nawiasy, nie zjadaj x.
20 maj 14:41
Ajtek: Do finalnego rozwiązania zaraz dojdziemy

.
20 maj 14:42
jejupomocy: hmm czyli wszedzie ma byc te x
a te nawiasy wymnożyc przez
20 maj 14:45
Ajtek: (3x−1)*2=(2x+5)*3
Tak jak jest zapisane. Pierwszy przez 2, drugi przez 3.
20 maj 14:46
jejupomocy: siebie
20 maj 14:47
jejupomocy: 4*7hmm
21*3
20 maj 14:51
jejupomocy: chybą ze 3x−1 *2 =6−1
2x+5 *3 =6+5
20 maj 14:52
Ajtek: O rety.
(3x−1)*2=3x*2−1*2=6x−2
Wymnażasz każdy element nawiasu przez to co stoi za nawiasem.
(2x+5)*3=.... dokończ.
20 maj 14:54
jejupomocy: o rety ale to nie nawiasy tylko elementasy
2x*3+5*3 =6x+15
20 maj 14:59
Ajtek: Świetnie.
Otrzymaliśmy takie równanie:
6x−2=6x+15
i wychodzi równanie sprzeczne, ponieważ:
6x−6x=15+2
0≠17
20 maj 15:03
jejupomocy: ale jaja dzięki za cierpliwosc
20 maj 15:04
Ajtek: Nie ma za co.
Rada dla Ciebie. Weź się za przypomnienie podstaw matmy.
Pozdrawiam.
20 maj 15:05