rozwiąż układ rownan. rownanie jest połaczone klamra łaczaca
kynio:
▯I2x−3I+y=7
▯2x−y=5
20 maj 12:30
voltage: Masz jakiś pomysł, jak można by to rozwiązać? Co Ty byś zrobił?
20 maj 12:42
kynio: wiem tyle ze trzeba to jakos tak pozamieniac by wyszlo jedno lob 2 rozwaizania x i y
20 maj 12:44
voltage: A gdyby nie było tej wartości bezwzględnej, to zrobiłbyś to?
20 maj 12:45
kynio: jak by nie bylo to x na jedna str y na 2 str?
20 maj 12:46
voltage: Dokładnie

To zauważ, że w drugim równaniu nie ma wartości bezwzględnej, więc y=? (w drugim
równaniu)
20 maj 12:47
kynio: y=−5+2x?
20 maj 12:49
voltage: No tak i teraz to y podstaw do pierwszego równania
20 maj 12:49
kynio: I2x−3I−5+2x=7?
20 maj 12:51
voltage: Tak

I teraz możemy wyliczyć z tego x (mając jedno równanie możemy wyliczyć maksymalnie jedną
niewiadomą, więc jest OK).
Teraz wartość bezwzględną zostawiasz po lewej stronie, całą resztę przenosisz na drugą, czyli:
|2x−3|=?
20 maj 12:54
kynio: I2x−3I=12−2x?
20 maj 12:55
voltage: Tak

Wiesz co zrobić teraz z tą wartością bezwzględną?
20 maj 12:57
kynio: no chyba opusci na 2 str z jednej bedze 2x−3 a z drugiej −2x+3?
20 maj 12:59
kynio: moze przejdzemy na gg?

bo jeszcze mam 2 takie podobne to mo pomozesz 6647980
20 maj 13:01
voltage: No to zrób
20 maj 13:03