pomocy
Viola: napisz równanie prostej prostopadłej i równoległej do prostej γ=−3x+7 przechodzącej przez
punkt A=(−3,4)
20 maj 11:40
iga:
a
2 =
13
y =
13x + b
4 =
13 * (−3) + b
4 = −1 + b
b = 5
y =
13 + 5
20 maj 11:52
oaxoaxoax: y=−3x+7
Warunek prostopadłości to : a
1*a
2=−1, więc:
−3*a
2=−1
| | 1 | |
Mamy y= |
| x + b. Teraz, aby prosta przechodziła przez punkt A trzeba podstawić dane punktu. |
| | 3 | |
4+1=b
5=b
| | 1 | |
Postać ostateczna y= |
| x + 5 |
| | 3 | |
20 maj 11:53
20 maj 11:53
Viola: Dziękuje
20 maj 11:54