WIEM, ŻE DUŻO NAPISANE, ALE BŁAGAM POMÓŻCIE
Kompletnie nie czaje funkcji, dlatego zgłaszam się do was jak narazie
Mam zadanie z funkcją. Muszę narysować funkcję i podać jej własności. Funkcja ta to: y = U{ 3
}{ x+1 } −2. Tabelke zrobiłam, wychodzi mi, że jak x jest 0 to, y 1, jak x jest 1 to y U{ 1 }{
2 }, jak x 2 to y to −1 itd. Wykres mam narysowany, raczej dobrze. I teraz pojawiają się
problemy. Najpierw w ogóle ta funkcja ma jakąś nazwę? (sory za durne pytanie, ale naprawdę nie
czaje) na pewno nie kwadratowa, ale to jaka, wymierna? czy po prostu funkcja wzoru f(x)=U{ a
}{ x−p } +q?
| 1 | ||
I np miejsce zerowe, na osi wygląda na | a z obliczen 0. Chyba jest to funkcja | |
| 2 |
No i wykres u mnie wygląda jakoś tak, jak narysowałam wyżej.
| 1 | ||
Wiesz jak wygląda wykres funkcji y= | ? | |
| x |
| 3 | 3 | |||
różnią. A Twój wykres y= | −2, to jest właśnie wykres y= | , przesunięty o wektor | ||
| x+1 | x |
Mój błąd
to mam dobrze ten wykres narysowany czy ma byc taki jak z
linku? I co to znaczy przesunięty o wektor i czemu też jest przesunięty o −1? A miejsce
zerowe, to 0 czy 1/2 czy w ogole nie ma? Sory, ale z funkcji jestem tępa
Czyli to będzie coś takiego? Powiedzmy, bo jak np. x jest −2 to y −5, jak x −3 to y −3,5. W
takim razie co z miejscem zerowym? a dziedzina to −1, co nie?
| 3 | ||
wykres | przesuwasz o 1 jednostkę w lewo i 2 jednostki w dół. | |
| x |
| 3 | 3 | |||
Przesunięty jest dlatego, że jak widzisz nie jest to samo y= | , tylko y= | −2 | ||
| x | x+1 |
| c | ||
Wzór ogólny to y= | +q , c− dowolna liczba całkowita. W takim przypadku przesuwasz | |
| x−p |

| 3 | ||
To jest y= | ||
| x |
Dobra najpierw przesunąłem o wektor [−1,0]
| 3 | ||
Ta funkcja ma wzór y= | ||
| x+1 |
| 3 | ||
A ma być y= | −2, czyli ten wykres trzeba opuścić o 2 jednostki w dół jeszcze. ![]() | |
| x+1 |

| 3 | ||
I oto nasz oczekiwany od początku wykres y= | −2 | |
| x+1 |
| 3 | ||
Ok, ale jak sie oblicza dziedzine funkcji z tego y = | − 2 ? | |
| x + 1 |
| 1 | ||
A miejsce zerowe to | prawda? | |
| 2 |
Jeszcze sa jakies wlasnosci?
Ja wiem, ze moze pytam o proste rzeczy, ale to juz ostatnie
Miejsce zerowe też się zgadza.
Zbiór wartości są to wszystkie wartości ( igreki
), które funkcja może osiągnąć, zauważ że
ta funkcja osiąga wszystkie wartości oprócz −2, dlatego zbiór wartości to y∊R\{−2}.
Co do monotoniczności, to znowu patrzysz na wykres i określasz monotoniczność. W tym przypadku
jest to funkcja malejąca, gdyż wraz ze wzrostem argumentów, wartości maleją w przedziałach
(−∞,−1) i (1,∞).
Co do własności, to by się jakieś pewnie jeszcze znalazły (chociażby ekstrema, tutaj ich nie
ma), ale w tej funkcji myślę że to raczej wystarczy.