matematykaszkolna.pl
funkcja panna_waga: rysunekWIEM, ŻE DUŻO NAPISANE, ALE BŁAGAM POMÓŻCIE Kompletnie nie czaje funkcji, dlatego zgłaszam się do was jak narazie emotka Mam zadanie z funkcją. Muszę narysować funkcję i podać jej własności. Funkcja ta to: y = U{ 3 }{ x+1 } −2. Tabelke zrobiłam, wychodzi mi, że jak x jest 0 to, y 1, jak x jest 1 to y U{ 1 }{ 2 }, jak x 2 to y to −1 itd. Wykres mam narysowany, raczej dobrze. I teraz pojawiają się problemy. Najpierw w ogóle ta funkcja ma jakąś nazwę? (sory za durne pytanie, ale naprawdę nie czaje) na pewno nie kwadratowa, ale to jaka, wymierna? czy po prostu funkcja wzoru f(x)=U{ a }{ x−p } +q?
  1  
I np miejsce zerowe, na osi wygląda na

a z obliczen 0. Chyba jest to funkcja
  2  
malejaca, ale tego nie jestem pewna. Naprawdę nie to, że chcę żebyście za mnie liczyli, tylko jakoś to po chłopsku wytłumaczyć, proszę emotka No i wykres u mnie wygląda jakoś tak, jak narysowałam wyżej.
20 maj 11:15
voltage:
 1 
Wiesz jak wygląda wykres funkcji y=

?
 x 
20 maj 11:33
panna_waga: Mniej więcej wiem, mogę się domyślić, np., że jak x to 1 to y to też jeden, jak x jest 2 to y jest 1/2 itd, tak?
20 maj 13:03
20 maj 13:27
voltage: Wykres y=3x jest bardzo podobny tylko wartości funkcji dla poszczególnych argumentów się
 3 3 
różnią. A Twój wykres y=

−2, to jest właśnie wykres y=

, przesunięty o wektor
 x+1 x 
[−1,2]
20 maj 13:30
;): o wektor u = [−1,−2]
20 maj 13:33
voltage: Tak tak oczywiście emotka Mój błąd
20 maj 13:34
;): emotka
20 maj 13:41
panna_waga: Kurde trochę nie czaje, nadal emotka to mam dobrze ten wykres narysowany czy ma byc taki jak z linku? I co to znaczy przesunięty o wektor i czemu też jest przesunięty o −1? A miejsce zerowe, to 0 czy 1/2 czy w ogole nie ma? Sory, ale z funkcji jestem tępa
20 maj 14:14
panna_waga: rysunekCzyli to będzie coś takiego? Powiedzmy, bo jak np. x jest −2 to y −5, jak x −3 to y −3,5. W takim razie co z miejscem zerowym? a dziedzina to −1, co nie? emotka
20 maj 14:30
voltage: Ten wykres ma być ciągły, a nie punktowy. Przesunięty o wektor [−1,−2] to znaczy, że cały
 3 
wykres

przesuwasz o 1 jednostkę w lewo i 2 jednostki w dół.
 x 
 3 3 
Przesunięty jest dlatego, że jak widzisz nie jest to samo y=

, tylko y=

−2
 x x+1 
 c 
Wzór ogólny to y=

+q , c− dowolna liczba całkowita. W takim przypadku przesuwasz
 x−p 
wykres o wektor [p,q]. w naszym wypadku jest to [−p,−q] czyli [−1,−2]. emotka
20 maj 15:14
voltage: A dziedzina to R\{−1}
20 maj 15:16
voltage: rysunek
 3 
To jest y=

x 
Zaraz przesunę Ci go o wektor [−1,−2]
20 maj 15:21
voltage: rysunekDobra najpierw przesunąłem o wektor [−1,0]
 3 
Ta funkcja ma wzór y=

x+1 
 3 
A ma być y=

−2, czyli ten wykres trzeba opuścić o 2 jednostki w dół jeszcze. emotka
 x+1 
20 maj 15:26
voltage: rysunek
 3 
I oto nasz oczekiwany od początku wykres y=

−2
 x+1 
Czyli y={3}{x} przesunięty o wektor [−1,−2] emotka emotka
20 maj 15:31
panna_waga: Wlasnie ogarnelam wykres, ale normalnie, bo niepotrzebne mi przesuwanie wektoru, skoro moge narysowac normalnie, ale chociaz nauczylam sie przesuwania wektorow, bo nie umialam, takze dzieki emotka
  3  
Ok, ale jak sie oblicza dziedzine funkcji z tego y =

− 2 ?
  x + 1  
Czy to nadal będzie o tak: x+1 ≠ 0 x ≠ −1 i Df= R\{−1}
  1  
A miejsce zerowe to

prawda?
  2  
A co zbioru wartosci jeszcze, to jak to sie robi kiedy mamy do czynienia z taka funkcja? I monotonicznosc? Jeszcze sa jakies wlasnosci? Ja wiem, ze moze pytam o proste rzeczy, ale to juz ostatnie emotka
20 maj 16:24
voltage: Dziedzinę dobrze liczysz emotka Miejsce zerowe też się zgadza. Zbiór wartości są to wszystkie wartości ( igreki emotka ), które funkcja może osiągnąć, zauważ że ta funkcja osiąga wszystkie wartości oprócz −2, dlatego zbiór wartości to y∊R\{−2}. Co do monotoniczności, to znowu patrzysz na wykres i określasz monotoniczność. W tym przypadku jest to funkcja malejąca, gdyż wraz ze wzrostem argumentów, wartości maleją w przedziałach (−,−1) i (1,). Co do własności, to by się jakieś pewnie jeszcze znalazły (chociażby ekstrema, tutaj ich nie ma), ale w tej funkcji myślę że to raczej wystarczy. emotka
20 maj 18:52
panna_waga: Na pewno wystarczy. Naprawde wielkie dzieki, tyle sie dzis nauczylam, ze banka boli. Jeszcze raz dzieki, pozdro emotka
20 maj 23:35