Rozwiąż równanie
oaxoaxoax: √25−10x+x2=8 − 3|x − 5|
Cały czas w tej wartości bezwzględnej się gubię podczas opuszczania nawiasów.. Mianowicie,
kiedy <0 i mam opuścić ze zmienionym znakiem. Oprócz tamtego przykładu takie pytanie:
Jeżeli miałem w równaniu ... +|9x−3| (wielokropek to wcześniejsza część równania), opuszczam ze
zmienionym znakiem czyli ...+(−9x+3)= −9x +3 ?
20 maj 10:40
kachamacha: |5−x|=8−3|x−5|
|5−x|=8−3|−(−x+5)|
|5−x|=8−3|−(5−x)|
|5−x|=8−3|5−x|
|5−x|+3|5−x|=8
4|5−x|=8
|5−x|=2
5−x=2 lub 5−x=−2 i dalej już sobie poradzisz
20 maj 10:46
oaxoaxoax: O w mordkę, nie wpadłbym na to

.
A jeszcze to pytanie co napisałem ? Jeżeli przed wartością bezwzględną jest jakiś znak +/− to
również wpływa na nawias ? Tak jak w pytaniu.
20 maj 10:50
kachamacha: likwidowanie wartości bezwzględnej zależy od tego w jakim przedziale się znajdujemy (tzw
dziedzina)
20 maj 10:56
oaxoaxoax: | | 1 | |
Tak wiem. Np. Miałem przedział (−∞; |
| ), więc w tym przedziale |9x−3| jest mniejsza od |
| | 3 | |
zera. Następnie w równaniu było ... + |9x−3|, więc opuszczamy +(−9x+3) = −9x + 3 ?
20 maj 10:58
kachamacha: tak
20 maj 11:04
oaxoaxoax: Ok, dzięki wielkie za pomoc

. Idę brnąć dalej w poziom rozszerzony

.
20 maj 11:05
kachamacha: powodzenia
20 maj 11:06