Oleńka: Czy przez drzwi o szerokości 70cm i wysokości 2m można przenieść lustro w kształcie koła
o promieniu 106cm? odpowiedź uzasadnij.
7 kwi 17:50
Agatusia: nie mozna bo jego srednica czyli jakby dlugosc w tym przypadku jest wieksza od wysokosci
drzwi.
srednica = 2 promienie
a szerokosc drzwi niema nic do rzeczy, bo lustro przenosimy "w poprzek"

chyba ze lustro mialo by jakas duza grubosc
7 kwi 19:16
b.: No ale lustro można spróbować przenieść pod kątem, wzdłuż przekątnej drzwi.
Długość przekątnej drzwi to z tw. Pitagorasa
√702+2002 = 10√72+202=10√449≈211,9 [cm]
więc rzeczywiście się nie zmieści (ale niewiele brakuje, gdyby drzwi były nieco szersze,
to lustro by się zmieściło).
8 kwi 11:39