matematykaszkolna.pl
Zaglądajcie na materiał ROZSZERZONY !!! Gustlik: Apeluję zwłaszcza do tych, co bedą zdawać mature podstawową: zaglądajcie na materiał ROZSZERZONY ! Czyli brązowa czcionka. CKE podniosło w tym roku poziom matur z matmy na obu poziomach w porównaniu z zeszłym rokiem i z tego, co się słyszy, ta tendencja ma się utrzymać. Warto więc, aby ci uczniowie, którzy będą zdawać maturę podstawową, zapoznali się jednak z poziomem rozszerzonym, a w szczególności z równaniami i układami równań (metoda wyznacznikowa, proste zadania z parametrem), wielomianami (dzielenie wielomianów, schemat Hornera, twierdzenie Bezout, twierdzenie o reszcze z dzielenia wielomianu przez dwumian, nierówności wielomianowe), logarytmy (wzór na zmianę podstawy logarytmu, funkcja logarytmiczna), geometria analityczna (w szczególności wektory), planimetria (tw. sinusów, tw, cosinusów, wzór Herona na pole trójkąta) oraz prawdopodobieństwo (w szczególności silnia i wzory kombinatoryczne). Tych metod na podstawach się nie omawia, a niestety przydają się one na maturze podstawowej. Oczywiście program jest tak skonstruowany, że bez tych metod mozna sie obejść, tylko jest zazwyczaj kilka razy więcej liczenia, a stosując metodę z rozszerzeń wychodzi prosty wzorek i kilka linijek liczenia i tym samym jest zaoszczędzony czas. Ja nawet na pdstawach pokazuję metody z rozszerzeń, bo wtedy wiem, że uczeń sobie poradzi. Dostanie np. wielomian do rozwiązania, jak nie zauważy, że wyrazy można pogrupować albo podpasować do wzoru skróconego mnozenia, to zrobi schematem Hornera. Jak dostanie zadanie z polem trójkąta w układzie współrzędnych − to policzy z wyznacznika wektorów i nie będzie musiał liczyc odcinków, jak dostanie zadanie z prawdopodobieństwa − zamiast drzewek zrobi silnią, np. kombinacjami. Dla CKE jest ważne poprawne rozwiązanie, natomiast nie ma narzuconej metody.
20 maj 02:10
AD: A czy materiał z rozszerzenia sie powiększył
20 maj 09:16
essh: materiał sie nie zmienia sam w sobie tylko poziom trudnosci.. Polac temu Panu wyżej bo dobrze gada ja mialem pisac sama podstawe, w lutym stwierdzilem że porwe sie na rozszerzenie... to czego sie nauczylem przydało się nawet w niektorych zamknietych i bedzie się przydawac dalej, zauwazcie ze startujac na studia musicie znac materiał rozszerzony bo od takiego tam zaczynaja (przynajmniej politechniki) noo chyba ze chcecie sie stresowac robiac "blyskawiczne powtorki" i siedzac przed tym godzinami zawalajac reszte przedmiotow, jak kto woli
20 maj 10:30
Jack: podniosło poziom? puste gadanie CKE... matura z matematyki była zdecydowanie za prosta
20 maj 10:32
essh: chodzi o to ze byla trudniejsza niz 2010.. rozszerzenie tez..
20 maj 10:43
Jack: Dlatego właśnie nazywam to pustym gadaniem. Poziom jest wciąż za niski − nie ma się czym podniecać, że "sprawy idą w dobrą stronę". Plusem natomiast jest to, że odchodzą od klucza rozwiązań.
20 maj 11:17
Gustlik: Tu masz rację, Jack, poziom jest za niski, ale wyższy niż rok temu i mam nadzieję, że ta tendencja się utrzyma.**********
20 maj 14:29