rownanie kwadratowe
aaa: 1/(x2+4x+4)=0
jak to rozwiazac?
20 maj 00:40
Ajtek: Tak to ma wyglądać?
20 maj 00:42
aaa: tak.
20 maj 00:44
Ajtek: I to ma być równe 0?
20 maj 00:45
20 maj 00:48
aaa: Dokladniej to wyrazenie cale ma byc wieksze od zera ale to w sumie na jednym polega.
20 maj 00:49
aaa: wiec?
20 maj 00:52
Ajtek: No nie.
Jeżeli równe 0 to jest sprzeczne.
Jeżeli >0 to:
x
2+4x+4>0 bo licznik jest zawsze większy od 0 ponieważ mamy tam 1.
Musimy wyznaczyć dziedzinę:
x
2+4x+4≠0 bo nie możemy dzielc przez 0.
Δ=0 → x≠−2 → D: x€R\{−2}
Mamy f. kwadratową, której ramiona są skierowane do góry i ma jedno m.z. dla x=−2, czyli:
20 maj 00:56
simon: skoro całość ma równać się 0 to:
x2 + 4x + 4 = 0
wzór skróconego mnożenia
(x+2)2 = 0
x+2=0
x = −2
20 maj 00:57
simon: Tz nie równa się zero a jest większe od zera. Wtedy dziedzina wynosi x należy do R z
pominięciem −2
20 maj 00:59
Ajtek: simon jesteś pewien tego co napisałeś?
20 maj 00:59
Ajtek: No właśnie

.
20 maj 00:59
aaa: Ajtek ma racje, Wyszło dobrze dzięki
20 maj 01:07
Ajtek: 
.
20 maj 01:08