ustal wzór na n-ty wyraz ciągu geom.
simon: ustal wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego an, więdząc, że a4 = √3 i a9 = 19 ?
20 maj 00:11
Gustlik: Wskazówka:
czyli:
| a9 | |
| =q5 podstaw te wyrazy i oblicz q,
|
| a4 | |
| | a4 | |
a1= |
| (cofasz się o 3 q, dlatego dzielisz przez q3)
|
| | q3 | |
a
n=a
1q
n−1.
20 maj 00:26
simon: wyszło mi, że q5 = 1/9 √3 tak? jak to teraz uprościć i wyliczyć q...?
20 maj 00:32
simon: wyszło mi, że q= 6√243
czy poprawnie czy mój tok rozumowania jest zły?
20 maj 00:54
simon: proszę o pomoc
20 maj 00:59
Ajtek: Chwila.
20 maj 01:00
Ajtek: q=127√3
20 maj 01:04
Ajtek: Źle:
q5=127√3 → q=3−12
20 maj 01:08
Bogdan:
| | a9 | | 3−2 | |
q5 = |
| = |
| = 3−5/2 ⇒ q = (3−5/2)1/5 = 3−1/2 |
| | a4 | | 31/2 | |
Jeśli mamy ustalić wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego, to można zapisać:
a
n = a
k*q
n−k, w tym zadaniu a
n = a
9*q
n−9,
a
n = 3
−2*(3
−1/2)
n−9 = 3
−2−n/2+9/2 = 3
5/2−n/2 = (3
1/2)
5−n = (
√3)
5−n.
20 maj 01:15
Ajtek: No i
Bogdan mnie ubiegł z finalnym rozwiązaniem

.
20 maj 01:24
Bogdan:
Wtrąciłem się, ponieważ chciałem przy okazji pokazać trochę inną zależność na an od tej, która
przedstawiana jest w podręcznikach i w szkole.
Podręcznikowy zapis to: an = a1*qn−1.
Proponuję zależność: an = ak*qn−k,
np.: an = a2*qn−2, an = a13*qn−13, itd., w tym także an = a1*qn−1
20 maj 01:30
Ajtek: Bogdan, nie mam do ciebie pretensji, absolutnie nie.
Mądrych należy słuchać, a Ciebie do nich zaliczam na tym forum

.
Ale pocukrzyłem

.
20 maj 01:35
Bogdan:
20 maj 01:36