proszę o pomoc
misztal: Oblicz wartości parametru m, dla których równanie ma 1 pierwiastek.
a) x2 − (m + 1)x + 1 = 0
b) 2x2 − mx + m2 + m = 0
c) x2 + (m − 3)x + m −3 = 0
18 maj 23:30
;): Δ = 0
a) m2 + 2m − 3 = 0
(m − 1)(m + 3) = 0
m = 1 ⋁ m = −3
18 maj 23:34
misztal: hmm.. a następne? bo to obliczyłem jakoś, te same wyniki mi wyszły
18 maj 23:45
;): To podaj jakie Ci wyniki powychodziły to sprawdzimy
18 maj 23:47
misztal: ale to tylko poprzednie i ten przykład który oznaczyłem jako a
18 maj 23:57
;): A b) i c) obliczyłeś?
19 maj 00:00
misztal: nie, bo robię inne zadania, wiesz jak te b) i c) zrobić?
19 maj 00:06
;): Wiem wiem
19 maj 00:07
misztal: zatem poproszę jeśli można
19 maj 00:11
;): Zrobię c) a b) zostawiam żebyś mógł przećwiczyć

(m − 3)
2 − 4(m − 3) = 0
(m − 3)(m − 7) = 0
m = 3 ⋁ m = 7
19 maj 00:18
misztal: aha, być może coś rozumiem, w tym b) wyszło m = 0 i m = 78 ?
19 maj 00:25
misztal: znaczy drugie −78
19 maj 00:25
;): Ale czego nie rozumiesz w c) to Ci wyjaśnię jak coś
| | 8 | |
b) m = 0 ⋁ m = − |
| mi wyszło |
| | 7 | |
19 maj 00:28
misztal: znalazłem to, zanim przeczytałem

tak tak −
87
19 maj 00:32
;): To rozumiesz przykład c)?
19 maj 00:37
misztal: tak

dzięki, lecę spać

pozdro
19 maj 00:48
;): To w porządku No narazie
19 maj 00:49