zadania
KASIA:

Zad.1 Używając symbolu wartości bezwzględnej zapisz nierówność, którą spełniają liczby należące
do przedziału lub sumy przedziałów:
a) (−
∞;−3) ∪ (3;+
∞)
b) tamten rysunek jest do podpunktu b)
i tam jest −5 oraz 1
Zad.2Podaj przybliżenie dziesiętne ułamka
17 z dokładnością do 0,001. Oblicz błąd
bezwzględny i względny tego przybliżenia
18 maj 23:22
Anna: 1) a) IxI > 3
b) Ix+2I <3
18 maj 23:28
KASIA: a dlaczego w 1a) nie mogłoby być |x| < 3
i w podpunkcie b) też nie rozumiem skąd się to wzięło
wybacz ale wartości bezwzględnej trochę nie rozumiem ...
18 maj 23:31
KASIA: a zad.2 rozumiesz ?
18 maj 23:33
;): Bo w a) masz sumę nie iloczyn dlatego jest |x| > 3
18 maj 23:35
Anna: | | 1 | |
Zad. 2. |
| = 0,1428.. ≈ 0,143 |
| | 7 | |
błąd bezwzględny = Iwartość przybliżona − wartość danaI = I0,143 − 0,1428I =
=I0,0002I = 0,0002
| | błąd bezwzględny | |
błąd względny = |
| = |
| | wartość przybliżona | |
błąd względny procentowy = błąd względny * 100% = 0,14%
18 maj 23:45
Anna: Kasiu, w zad. 1 b): podziel sobie dany przedział od −5 do 1 na 2 równe części, inaczej:
znajdź liczbę środkową przedziału, np. jako średnią arytmetyczną liczb końcowych przedziału.
Jest to −2 (d). Odległość liczby środkowej od końców przedziału, tzw. promień przedziału jest
tu równy 3 jednostki. (r)
Przy tych oznaczeniach zapis ogólny jest:
Ix − dI < r (gdy przedział jest pomiędzy liczbami, wewnątrz)
lub Ix − dI > r (gdy są dwa przedziały, na zewnątrz danych liczb)
Czy to Ci coś wyjaśniło?
18 maj 23:55
KASIA: dziękuję
19 maj 00:35