zadania
KASIA: Oblicz:
|√2−3|= ?
|4−√3|= ?
Używając symbolu wartości bezwzględnej zapisz nierówność, której zbiorem rozwiązań jest zbiór
tych punktów x których
a) odległość od liczby −5 jest równa 8
b)odległość od liczby 2 jest większa niż 3
proszę ... jeśli ktoś może przystępnie wytłumaczyć i rozwiązać ...
18 maj 22:51
Anna: pomagam
18 maj 22:55
;):

a) |x + 5| = 8
b) zrób podobnie
18 maj 23:04
Anna:

I
√2−3I = −(
√2−3) = 3 −
√2 (ponieważ wartość wyrażenia
√2−3 jest ujemna)
I4−
√3I = 4−
√3 (ponieważ wartość wyrażenia 4−
√3 jest dodatnia)
a) Ix+5I = 8 (na rys.)
b) Ix−2I > 3
18 maj 23:06
Kamil: zapisz używając symboli wartosci bezwzględnej
x<−5 lub x>5
27 lis 20:29
5-latek: |x|>5
27 lis 20:33