funkcja homograficzna
michal: witam, nie było mnie na lekcjach z f. homograficznej, książka kompletnie nic mi nie mówi, więc
proszę o wytłumaczenia jak zrobić te zadania, lub też rozwiązania które pozwoliły by mi
wydedukować jak to zrobić, dziękuje z góry
1) napisz wzór funkcji homograficznej, której wykres jest przystający do hiperboli o równaniu
y=8x, jeżeli wiadomo, że asymptoty jej wykresu mają równania: x=−1, y=4
2) naszkicuj wykres funkcji homograficznej f, podaj równania osi symetrii jej wykresu oraz
współrzędne punktu S, który jest jego środkiem symetrii gdy: f(x)=4x+3
3) podaj dziedzinę Df funkcji homograficznej f i określ jej przedzały monotoniczności gdy:
f(x)=−23−x+1
tutaj tylko dziedzinę zrobiłem: Df: R\{3} (dobrze?) żeby przedziały zrobić muszę narysować tą
funkcję chyba, tylko nie wiem za bardzo jak.
serdecznie błagam o pomoc.
18 maj 21:58
krystek: Y=8/x+1+4 to pierwszy podpunkt.
18 maj 22:10
krystek: 2)Przesuń wykres y=4/x o wektor(−3,o) czyli poziomo o 3 jednostki w lewo.Prosta x=−3 jest
asymptotą pionową.. Oś symetrii Y=x+3 środek symetrii (−3,0)
18 maj 22:16
krystek: 3) Pomnóż licznik i mianownik przez −1 otrzymasz funkcje y=2/x−3 +1.Dziedzine określiłeś
dobrze.
Przesuń wykres y=2/x o 3jednostki w prawo i 1 jednostkę w górę.Astmptotami są proste x=3 i
y=1.
Funkcja jest malejąca w ccałej dziedzinie.
18 maj 22:23
michal: dzięki ci wielkie, rozumiem już jak to robić
jednakże jeśli w 3) y=−23−x+1 / : (−1) to ta jedynka na końcu nie zmienia znaku?
tzn. y=2x−3−1 ?
18 maj 22:30
krystek: Nie mnożymy całości tylko ułamek!
18 maj 22:33
krystek: Inaczej wyłącz z mianownika −1 i skróć z minusem w liczniku!
−2/−(x−3)=2/x−3
18 maj 22:35
krystek: Ty chciałeś pomnożyć równanie i wówczas masz: −y=...a to jest bez sensu mówimy o funkcji!
18 maj 22:37
michal: no to teraz już całkowicie rozumiem, dziękuje jeszcze raz
18 maj 22:37
18 maj 22:38