równania
nikt ważny : rozwiąż równania 1)
x2−x−30=0
2)
(2x+4)2−4=0
18 maj 21:35
Ireneusz: 1)
x=−5
x=6
2)
x=−3
x=−1
18 maj 21:38
Eta:
1) policz deltę i x1 i x2
2) (2x−4)2=4 => 2x+4= 2 lub 2x +4= −2
dokończ
18 maj 21:39
nikt ważny : 1)delta wyszła mi ujemna czyli brak miejsc zerowych
18 maj 21:48
nikt ważny : a tego drugiego nie mogę zjarzyć

18 maj 21:50
Eta:
1) Δ= 121 √Δ= 11
x1= 6 x2= −5
2) jaka liczba podniesiona do kwadratu daje 4? .... 2 lub −2
to (Liczba)2 = 4 => liczba = 2 lub liczba = −2
twoja ukryta liczba nazywa się 2x+4
zatem 2x+4=2 lub 2x+4 = −2
x= −1 lub x= −3
poprzednio pomyłkowo wpisałam ( 2x −4)2 , zamiast (2x +4)2
18 maj 21:57
nikt ważny : w pierwszym delta wyszła mi ujemna ponieważ opuściłam MINUS
18 maj 22:03
Ireneusz: Eta, niełatwej jej będzie po prostu skorzystać ze wzoru skróconego i później poskracać i liczyć
jak normalne równanie kwadratowe
18 maj 22:09
nikt ważny : JA JUŻ SIĘ ROBIĘ CHORA ::::

((((((((((((
18 maj 22:12