parametr
zielonaa: znajdź wartość parametru p, dla którego równanie ma jedno rozwiązanie.
a) −1/2x2 + 2px − 4=0
b) px2 + x + 3p=0
znajdź wartość parametru m, dla którego równanie ma dwa rozwiązania.
a) −1/3x2 − 4x + 9m=0
b) 4x2 − 3mx +1/4=0
bardzo proszę
18 maj 20:49
voltage: Równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie jeśli Δ=0, zauważ że równanie liniowe też ma jedno
rozwiązanie (to dotyczy przykładu 1b). Natomiast równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania jeśli
Δ>0. Zatem w pierwszym zadaniu musisz sprawdzić jaką wartość ma p jeśli Δ=0, a w drugim jaką
wartość ma p gdy Δ>0.
18 maj 20:51
zielonaa: to założmy że Δ=0
Δ=b2−4ac
Δ=4 − 8
Δ=−4
wszędzie mi wychodzi ujemna delta −.−
18 maj 20:53
zielonaa: do zadania 1a
18 maj 20:54
voltage: No nie

Równanie ogólne to
ax
2 +
bx +
c
W 1a jest to:
−1/2x
2 +
2px −
4=0
Podstaw jeszcze raz do delty
18 maj 20:58
voltage: Dobra zrobię Ci ten pierwszy przykład bo muszę kończyć

Ma być Δ=0, więc Δ=4p
2−8=0
p
2=2
p=
√2 v p=−
√2
Dla
√2 i −
√2 funkcja ma 1 rozw.
Dobranoc
18 maj 21:11