prosze o rozwiązanie 4 podanych przykładów, lub podpowiedź jak to zrobić :))
andrzej: 0,125*4x−3=(√28)x
7*5x−5x+2=450<0
83x−5=0,125*(√24)6−5x
2*3x+1−4*3x−2>=450 >= większe równe, nie wiem jak zrobić ten znak
18 maj 20:43
andrzej: poprawka do przykłądu 2 powinno być 7*5x−5x+2+450<0
18 maj 21:11
andrzej: już rozwiązane
18 maj 21:19
Michal: w każdym z tych zadań sprowadzasz liczby które sa podniesione do potęgi x do tej samej podstawy
a następnie stosujesz podstawienie lub jeżeli jest to możliwe to porównujesz stronę lewą ze
stroną prawą np
0.125=2
−8
4=2
2
dzięki temu masz lewą stronę oraz prawą zapisaną w tej samej podstawie więc aby wyrażenia te
były sobie równe wystarczy porównać ze sobą wykladniki
19 maj 13:02