zadania z parametrem
zielonaa: bardzo proszę o pomoc z (wydawało by się −.−) prościutkimi zadaniami z parametrem.
znajdź wartość parametru p, dla którego równanie ma jedno rozwiązanie.
a) −1/2x
2 + 2px − 4=0
b) px
2 + x + 3p=0
znajdź wartość parametru m, dla którego równanie ma dwa rozwiązania.
a) −1/3x
2 − 4x + 9m=0
b) 4x
2 − 3mx +1/4=0
prooszę o pomoc
18 maj 20:36
wafi: a) Δ = 0
Δ = b2 − 4ac = (2p)2 − 4(−12)(−4) = 4p2 − 8
4p2 − 8 = 0
4p2 = 8 | :4
p2 = 2
p = √2 ⋁ p = √−2
18 maj 23:09
wafi: b) px2 + x + 3p = 0
Δ = 0
12 − 4p * 3p = 0
1 − 12p2 = 0
12p2 = 1 | :12
p2 = 112
p = √112 ∨ p = √−112 potem wycianij jeszcze niewymiernosc z mianownika.
18 maj 23:13
;): b) Dla p = 0 ma też 1 rozwiązanie
18 maj 23:17