| 16 | ||
27, x, y, z, | ||
| 3 |
| 16 | ||
to: a1= 27 i a5 = | ||
| 3 |
| a5 | 16 | 1 | 16 | 2 | ||||||
a5= a1*q4 => q4= | = | * | = | = ( | )4
| |||||
| a1 | 3 | 27 | 81 | 3 |
| 2 | 2 | |||
to q= | ... lub q= − | |||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
dla q= | i a1= 27
| |
| 3 |
| 2 | ||
mamy: x= a1*q= 27* | = 18
| |
| 3 |
| 2 | ||
y= x*q= 18* | = 12
| |
| 3 |
| 2 | ||
z= y*q= 12* | = 8
| |
| 3 |
| 2 | ||
podobnie dla q= − | i a1= 27
| |
| 3 |
| 16 | ||
27,..., x,..., | ||
| 3 |
| 16 | ||
Zauważ że x2=27* | ||
| 3 |