Jak to zrobić?
groh96: Betonowe kostki mają kształt sześciokątnego graniastosłupa prawidłowego o wysokości 20 cm i
krawędzi podstawy 12cm.
a) Wyraź w kg masę tej kostki, wiedząc, ze gęstość betonu wynosi 2,4g/cm3
b) Ile waży 1 m3 takich kostek?
18 maj 20:02
Grześ: w Podstawie masz sześciokąt prawidłowy o krawędzi 12 cm, więc podziel go sobie na 6 trójkątów
równobocznych.
Wtedy pole podstawy wyraża się:
| | a2√3 | |
Pp=p* |
| , gdzie a− krawędz podstawy. |
| | 4 | |
Objętośc policzysz wzorem:
V=P
P*H, gdzie H=20 cm
Potem musisz policzyć masę ze wzoru:
m=V*ρ, gdzie ρ− gęstość betonu (2,4g/cm
3)
b) zamień jednostkę 1m
3 = ....... cm
3 i podstaw do wzoru
18 maj 20:16
groh96: dzięki wielkie ziom
18 maj 20:21