PROblem
TOmek: Każda litera do zbioru Z={A, B, M, R, S, Y} napisana jest na jednej z sześciu kartek. Wybrano
losowo cztery kartki. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
| | 2 | |
b). wybrano kartki zawierające wszystkie samogłoski należące do zbioru Z; (wynik |
| ) |
| | 5 | |
Dlaczego mój sposób jest zły? zrobiłem to tak:
−na 2 sposoby mogę przy pierwszym wybiorze wybrac samogłoskę
−na 1 sposob mogę przy drugim wybiorze wybrac samogłoskę
Wybieram 4 kartki, wiec musze 2 samogłoski wypełnic 2 spógłoskami
−na 4 sposoby mogę wybrac przy trzecim wyborze spógłoskę
−na 3 sposoby mogę wybrac przy czwartym wyborze spógłoskę
| 2*1*4*3 | |
| =  ? dlaczego mój sposób jest zły? |
| 15 | |
18 maj 20:01
TOmek: dodam ,ze Ω=C46=15
18 maj 20:03
Grześ: bo zapomniałeś jeszcze wyeliminować ze wzorze, że nie liczy się kolejnośc wyboru, więc musisz
podzielić przez 2!*2!
Wtedy nie liczy się kolejnośc i masz:
18 maj 20:19
TOmek: mistrz, dziekuje Grzesiu
18 maj 20:22
Grześ: nie ma sprawy, dla pewności korzystaj z symbolu Newtona, czyli masz zapis:
Oczywiście nie zawsze.. trzeba wyczuć sytuacje
18 maj 20:28