;)
jarek: niby banał ale jak to obliczyć? dany jest nieskończony ciąg arytmetyczny −17, −13, −9, −5...
ile wynosi dwudziesty wyraz tego ciągu?
18 maj 19:40
jarek: mam nadzieję że wie ktoś jak zapisać obliczenia ^^
18 maj 19:43
TOmek: a1=−17
a2=−13
r=4
an=....
a20=...
18 maj 19:45
jarek: panie TOmku a nie dałoby rady zapisać tego wszystkiego? ;> wiem że i tak wyjdzie 59 ale noo nie
pojmuje jak dojść do tego
18 maj 19:48
TOmek: an=a1+(n−1)*r
a20=−17+(20−1)*4=
18 maj 19:54
jarek: dzięki bardzo
18 maj 19:55