P=(−2,1)
Q=(2,−4)
R=(3,0)
1)Współczynnik kierunkowy (m1) prostej PR
| 0−1 | −1 | |||
m1= | = | |||
| 3−(−2) | 5 |
| 1 | ||
y1=− | (x−2)−4 | |
| 5 |
| 1 | ||
y1=− | x−335 | |
| 5 |
| 1 | 18 | |||
y1=− | x− | |||
| 5 | 5 |
| −4−1 | 5 | |||
m2= | =− | |||
| 2−(−2) | 4 |
| 5 | ||
y2=− | (x−3)+0 | |
| 4 |
| 5 | 15 | |||
y2=− | x+ | |||
| 4 | 4 |
| 0−(−4) | ||
m3= | =4 | |
| 3−2 |
| 1 | 18 | |||
4x+9=− | x− | |||
| 5 | 5 |
| 1 | 18 | 5 | 15 | |||||
− | x− | =− | x+ | |||||
| 5 | 5 | 4 | 4 |
| 1 | 18 | |||
y=− | x− | |||
| 5 | 5 |
| 1 | 18 | |||
y=− | *7− | |||
| 5 | 5 |
| −5 | 15 | |||
4x+9=− | x+ | |||
| 4 | 4 |
II sposób:
P=(−2,1),Q=(2,−4),R=(3,0)
PR||AB
PR→[5,−1]
Q=(2,−4)→T[5,−1]⇒B=(2+5,−4−1)=(7,−5)
Q=(2,−4)→T[−5,1]⇒A=(−3,−3)
AP→=QR→=[1,4]
P=(−2,1)→T[1,4]⇒C=(−2+1,1+4)=(−1,5)
x1 + x2 = 6 ⇒ x1 = 6 − x2
x2 + x3 = −4 ⇒ x3 = −4 − x2
x1 + x3 = 4 ⇒ 6 − x2 − 4 − x2 = 4 ⇒ 2x2 = −2 ⇒ x2 = −1 i x1 = 7 i x3 = −3