ojc
KASIA: jak mam obliczyć ?
log2(log4+log25)
18 maj 18:33
Vizer: log2log100=log22=1
18 maj 18:44
KASIA: eee dlaczego jest log
22 ? nie rozumiem ...
18 maj 18:46
KASIA: a już wiem ; )
a jak to zrobić ?
zapisz za pomocą jednego logarytmu
a) 2log7−log1
b) log5 + log4
c) 1 + log3
18 maj 18:48
Ktoś: log2(log 4 + log 25) = log2(log 4*25) = log2(log 100) = log22 = 1
18 maj 18:50
Ktoś: a) 2log7−log1 = log72 − log1 = log14 − log1 = log(14/1) = log14
b) log5 + log4 = log(5*4) = log20
c) 1 + log3 = log10 + log3 = log(10*3) = log30
18 maj 18:57
Vizer: | | 49 | |
a)log72−log1=log |
| =log49 |
| | 1 | |
b)log(5*4)=log20
c)log10+log3=log(10*3)=log30
18 maj 18:59
Ktoś: sorka a jest blad 7
2 = 49 nie 14
18 maj 18:59
KASIA: ok.. tylko w `c` 1 nie równa się log3 ?
dlaczego log10 ?
18 maj 19:08
Vizer: log10=log1010=1
18 maj 19:15
KASIA: aaaaaaa ok. ; )
18 maj 19:17
KASIA: a pomożecie mi jeszcze w tym ? ; ]
Liczby dodatnie a,b,c spełniają warunek: log2c=log3b=log4a=2
Oblicz √abc
18 maj 19:19
Vizer: log2c=2
c=4
log3b=2
b=9
log4a=2
a=16
√abc=√576=24
18 maj 19:22
KASIA: bardzo dziękuje za pomoc . : )
18 maj 19:23