matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zgrozaaaaaa
gucio:
udowodnic własności wariancji dane wzorami: D
2
(c)=0 D
2
(aX)=a
2
D
2
X D
2
(X+b)=D
2
X D
2
(X±Y)=D
2
X+D
2
Y gdy X i Y są niezależne D
2
X=E(X
2
)−(EX)
2
=α
2
−α
1
2
D
2
X=E(X−c)
2
−(c−α
1
)
2
18 maj 18:31