matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ
Dj cwiku:
Układ równań muszę rozwiązać i przedstawić graficznie
4
=x
3
x
Cały problem polega na tym że tego nie umiem obliczyć bo z rysowaniem to jest okej.
18 maj 18:21
Vizer:
Zaczynamy od założeń: x≠0
4
=x
3
/*x
x
x
4
=4 x
4
−4=0 (x
2
−2)(x
2
+2)=0 (x−
√
2
)(x+
√
2
)(x
2
+2)=0 x=
√
2
v x=−
√
2
v x
2
+2=0 sprzeczność x=
√
2
v x=−
√
2
18 maj 18:28