równanie logarytmiczne
Aga: 27*9x2 =(1/3)3x−2
18 maj 17:16
Bogdan:
To jest równanie wykładnicze. Zapisz wszystkie podstawy potęg liczbą 3.
18 maj 17:26
Aga: o ludzie teraz patrzę co wpisałam. to ja wiem tylko że coś mi nie wychodzi jak wszystko do 3
sprowadzę.
18 maj 17:29
Bogdan:
33 * 32x2 = 3−3x + 2
18 maj 17:31
Aga: czy teraz już mogę opuścić podstawy?
18 maj 17:38
Bogdan:
ale przedtem coś trzeba zrobić z wykładnikami, przypominam zależność: am * an = am+n
18 maj 17:41
Aga: aa ok. czyli
33+2x = 3−3x+2
i wtedy z delty x1= −1 i x2=−1/2 ok to zrobiłam?
18 maj 17:57
Bogdan:
Dobrze zrobiłaś
| | 1 | |
33+2x2 = 3−3x+2, x1 = −1, x2 = − |
| |
| | 2 | |
18 maj 18:11
Aga: ok dzięki już wiem jak inne robić
18 maj 18:20