matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad pomocy!! ROWNANIA wymierne.
dominika:
rozwiaz rownania
8
a) x+
=6
x
3x+3
b)
=3*x
x+2
x+3
x−2
c)
=
x−6
x+4
18 maj 16:56
Grześ:
a) D: x∊R\{0}
8
x+
=6 / *x
x
x
2
+8=6x x
2
−6x+8=0 (x−4)(x−2)=0 x=4 lub x=2 x∊{2,4} b) D: x∊R\{−2}
3x+3
=3x / *(x+2)
x+2
3x+3=3x
2
+6x 3x
2
+3x−3=0 x
2
+x−1=0 Δ=5
√
Δ
=
√
5
−1−
√
5
x
1
=
2
−1+
√
5
x
2
=
2
c) D: x∊R\{−4,6}
x+3
x−2
=
x−6
x+4
Mnożymy na krzyż: (x+3)(x+4)=(x−2)(x−6) x
2
+7x+12=x
2
−8x+12 15x=0 x=0
18 maj 17:10