Bardzo proszę o pomoc. :) Sprowadź do postaci iloczynowej funkcję kwadratową
Ania: Sprowadź do postaci iloczynowej funkcję kwadratową f(x)= 13 (x−1)2 −3.
18 maj 16:45
voltage: Wymnóż to najpierw i doprowadź do postaci ogólnej. A potem z ogólnej wylicz pierwiastki i
zapisz w postaci iloczynowej.
18 maj 16:52
Ania: dzięki
18 maj 17:14
Bogdan:
Można ominąć postać ogólną przez przyrównanie wzoru funkcji do zera.
| 1 | |
| (x − 1)2 − 3 = 0 / *3 ⇒ (x − 1)2 − 9 = 0 ⇒ (x − 1 − 3)(x − 1 + 3) = 0 |
| 3 | |
| | 1 | |
Ostatecznie otrzymujemy: f(x) = |
| (x − 4)(x + 2) |
| | 3 | |
18 maj 17:24