matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy !!
ikson :
Wykaż, że jezeli w trójkącie zachodzi związek a:b = 1:2 ,to cos
2
β = 4cos
2
α − 3.
18 maj 16:44
Godzio:
a
1
=
b
2
Z tw. sin.
a
b
=
sinα
sinβ
a
sinα
=
b
sinβ
2sinα = sinβ /
2
4sin
2
α = sin
2
β 4 − 4cos
2
α = 1 − cos
2
β cos
2
β = 4cos
2
α − 3 c.n.d.
18 maj 16:59