Wielomany
Fifut: Rozwiąż równanie:
Wyznacz pierwiastki:
| (x+5)(x−4)(x−1) | |
| =0 |
| x2 − 16 | |
| | x3−3√3 | |
Wyznacz dziedinę funkcji f(x)= |
| |
| | x3−5x2−9x+45 | |
18 maj 16:01
Fifut: Ponawiam prośbę.
18 maj 16:55
voltage: W pierwszym mnożysz przez mianownik (i x−2≠0 => x≠2) i wyliczasz.
W drugim x2−16≠0 => x≠4 i x≠−4, przyrównujesz licznik do zera i odczytujesz pierwiastki
(pamiętając o założeniu).
W trzecim mianownik musi być różny od zera. Dziedzina to będą wszystkie liczby, oprócz tych,
przy których mianownik daje 0.
18 maj 17:07
aga: rozwiaz rownanie gdy lewa strona jest suma ciagu geometrycznego zbieznego:
2+4:(x+1)+8:(x+1)2=(x2−7):(x+1)2
20 maj 14:56