Styczna do wykresu funkcji f(x)=ln(x) przecina oś OY w punkcie A, zaś prostą y=1
m00t: Styczna do wykresu funkcji f(x)=ln(x) przecina oś OY w punkcie A, zaś prostą y=1 w punkcie B.
Punkt C jest punktem przecięcia się prostej y=1 z osią OY. Wyraź pole trójkąta ABC jako
funkcję odciętej punktu styczności. Wyznacz ekstrema tej funkcji.
18 maj 14:11
m00t: up
18 maj 14:30
Godzio:
Masz do tego odpowiedź ?
18 maj 14:41
m00t: niestety nie

wtedy bym jakoś spróbował pokombinować żeby dojść do wyniku, a tak to szczerze
nie wiem jak się za to zabrać nawet
18 maj 14:42
Godzio:
W takim razie masz to co wyskrobałem:
f(x) = lnx
| | 1 | |
y = |
| (x − xo) − ln(xo) |
| | xo | |
A(0, −ln(x
o) − 1)
B((2 + ln(x
o))x
o,1)
C(0,1)
| | 1 | |
P = |
| |(2 + ln(xo))xo)(2 + ln(xo)) − (2 + ln(xo))(0 − 0)| = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| |(2xo + xoln(xo))(2 + ln(xo)| = |
| |4xo + 4xoln(xo) + xoln2(xo)| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P'(xo) = |
| (2 + ln(xo))2 + xo(2 + ln(xo)) * |
| = |
| | 2 | | xo | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| (2 + ln(xo))2 + (2 + ln(xo)) = (2 + ln(xo))(2 + |
| ln(xo)) |
| | 2 | | 2 | |
P'(x
o) = 0
| | 1 | |
(2 + ln(xo))(2 + |
| ln(xo)) = 0 |
| | 2 | |
ln(x
o) = −2 lub ln(x
o) = −4
e
−2 = x
o lub e
−4 = x
o
| | 1 | |
P(e−2) = |
| e−2(2 + −2)2 = 0 − minimum |
| | 2 | |
| | 1 | |
P(e−4) = |
| e−4(2 − 4)2 = 2e−4 − maksimum |
| | 2 | |
Jak coś nie jasne to pytaj, postaram się wytłumaczyć, chyba się w obliczeniach nie pomyliłem
18 maj 14:44
m00t: ajajaj jeszcze tak sprawnie nie posługuje sie rachunkiem różniczkowym, ale wydaje mi sie ze
wszystko jasne
18 maj 14:53
Godzio:
No to git
18 maj 14:54