matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria, romby.
madziushka:
Bok rombu ma długość a, zaś cosinus kąta ostrego jest równy 1/4. Wyznacz długość krótszej przekątnej tego rombu. z góry dziękuję za pomoc
Główkuję nad tym już bite 3 godziny, wychodzą mi cuda na kiju,
4x *
√
15
x
mianowicie: d1=
d2
Myślicie, że to ma ręce i nogi?
18 maj 11:58
Godzio:
Z tw. cosinusów: a
2
+ a
2
− 2a
2
cosα = d
2
1
d
2
= 2a
2
−
a
2
2
3
d
2
=
a
2
2
√
6
d =
a
2
18 maj 12:34