Proszę o pomoc ! Fizyka
miki: Fizyka, Optyka
Oblicz, ilośc prążków ,jezeli odległość pomiędz 200 szczelinami wynosi 1 mm , kąt ugięcia
wynosi 30 stopni, a długość światła ma 500 nm

?
Ktoś wie jak to cudo obliczyc

help ?
18 maj 11:39
oaxoaxoax: nλ=dsinα
Podstaw do wzoru bo resztę masz i oblicz n.
18 maj 11:42
miki: dzięki
18 maj 11:42
miki: nλ=
1400
a co z tą lambdą

mam za nią podstawić 550
18 maj 11:46
oaxoaxoax: Tak, to będzie 500 * 10−9m
18 maj 11:54
miki: n*500*10
−9=
1400
czyli
n*55=
1400
n=
1400 / 55
n=
120000
i tyle wychodzi tych prążków , dobrze myślę
18 maj 11:58
oaxoaxoax: Porównaj z wynikiem w książce, tak będzie najpewniej.
18 maj 12:00
miki: tam jest podzielić przez 50 jak co
18 maj 12:01
miki: oki , dzięki
18 maj 12:01
oaxoaxoax: | | dsinα | |
Podzielić, bo nλ=dsinα, to n= |
| . |
| | λ | |
18 maj 12:03