Fizyka
Iga: FIZYKA

Elektron porusza sie po okręgu w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji 0,02 T
Oblicz jego szybkość kątową dla elektronu?
e=1,6 * 10 do −19C
m=9,1 * 10 do −31kg
18 maj 10:56
hwdtel:
Jeżeli elektron porusza się po okręgu w jednorodnym polu magnetycznym to możemy
siłę elektrodynamiczna F=BIL porównać z siłą dośrodkowa F=
mv2R
BIL=
mv2R,ale I=
et , L=vt , ω=vR
B ; T [kgs
−2A
−1]
e ; C [As]
m : m[kg]
ω ; [s
−1]
Jednostki się zgadzają,pozostaje wykonać obliczenia
18 maj 16:19
Iga: proszę dalej , bo coś skopię
19 maj 09:38
Maritn: POMOCY
19 maj 22:00
bart: lub..
sila Lorentza=sila dosrodkowa
F
L=F
d
qBR=mV
V=ωR
qBR=mωR
19 maj 22:47