FIZYKA
Iga: FIZYKA

Są dwie żarówki o mocach znamionowych 75W i 100W przy napięciu 230V,jakie będą moce
żarówek gdy:
a)połączymy je równolegle
b)połączymy je szeregowo
18 maj 09:20
lisek:
Oblicz rezystancję żarówek, a później oblicz rezystancję w połączeniu równoległym i szeregowym.
Następnie oblicz moc w każdym rodzaju połączenia
18 maj 09:38
Iga: Niewątpliwie spora pomoc, ale nie ogarniam tematu
18 maj 10:52
hwdtel:
a) moc jest "niejako" szeregowa
b) moc jest "niejako" równoległa
PR=const
18 maj 11:58
Iga: :( szkoda że to mnie nie przybliża do rozwiązania
18 maj 15:14
Iga: pomocy
19 maj 09:38
b.: P=moc, R=opór, I=natężenie, U=napięcie
mamy
P=UI
oraz
R=U/I
stąd możesz wyliczyć opory tych żarówek (najpierw policz opory każdej z żarówek z osobna)
19 maj 16:10
Gustlik: FIZYKA Są dwie żarówki o mocach znamionowych 75W i 100W przy napięciu 230V,jakie będą moce
żarówek gdy:
a)połączymy je równolegle
b)połączymy je szeregowo
ad a) Przy łączeniu równoległym moce się nie zmienią, bo żarówki będą zasilane tym samym
napięciem, to tak, jakbyś włączyła te dwie żarówki do rozgałęźnika, np. do listwy w
przedłużaczu albo do podwójnego gniazdka.
ad b) Liczę opory obu żarówek (pomijam zależność oporu od temperatury żarnika):
| | U | | U2 | | U2 | |
P=UI, I= |
| , stąd P= |
| , czyli R= |
|
|
| | R | | R | | P | |
R
szereg=R
75+R
100=1234,33 Ω
Prąd w obwodzie:
| | 230 | |
I=U{U}{Rszereg= |
| =0,19 A
|
| | 1234,33 | |
P=I
2R (podstawiam do P=UI prawo Ohma U=IR)
P
75=0,19
2*705,33=24,5 W
P
100=0,19
2*529=18,4 W
20 maj 00:20
20 maj 20:53
Gustlik:
21 maj 00:53