objętość prostopadłościanu
wera: Przepraszam, czy mógłby mi ktoś pomóc w takim zadaniu, że mam obliczyć objętość
prostopadłościanu, wiedząc, że jedna krawędź podstawy ma 8, przekątna ma długość 20 i tworzy z
płaszczyzną kąt α=60 stopni. Próbowałam to robić, ale nie wychodzi mi, liczę na czyjąś pomoc,
z góry dzięki
18 maj 08:49
WIKTOR: jaki podstawa prostopadłościanu ?
18 maj 10:37
oaxoaxoax:

α=60
o
d=10
Z tw. Pitagorasa:
a
2 + b
2 = d
2
100 − 64 = b
2
36=b
2
6=b
10√3=c
Zatem mając a,b i c możemy policzyć objętość V=abc
V=8*6*10
√3 = 480
√3 j
3
Sprawdź sobie odpowiedź w książce.
18 maj 11:32
wera: dziękuję za pomoc
18 maj 13:58
wera: Kurcze, sprawdziłam teraz odp i w książce wyszło im, że objętość jest 816

pytanie czy ten
wynik jest dobrze, a w książce jest błąd czy jest odwrotnie
18 maj 14:50
oaxoaxoax: Uważam, że raczej gdzieś błąd popełniłem

lub przyjąłem zły tok rozumowania. Może ktoś inny
pomoże

.
18 maj 14:51
Godzio:
Błędu nie ma o ile treść jest dobrze przepisana
18 maj 14:52
Godzio:
A tutaj nawet nie podałaś jaki to graniastosłup więc nie dziwota że wynik inny
18 maj 14:53
Nie jestem mądry: √3≈ 1,7 ⇒ 480* 1,7 = 816
jest dobrze
18 maj 14:54
oaxoaxoax: Mnożąc 480 przez
√3≈1,73 otrzymujemy 831, więc prawie jak ten wynik

.
18 maj 14:55
oaxoaxoax: O fakt, o jedną cyfrę za dużo zaokrągliłem

.
18 maj 14:56
wera: Macie racje, i to nie jeden przypadek, że autorzy tej książki wyciągają z danego pierwiastka
liczbę i wynik im wychodzi. Wielkie DZIĘKI ZA POMOC
18 maj 15:05