Obliczyć wymiary podstawy prostopadłościanu
natka: Kochani, mam obliczyć wymiary postawy prostopadłościanu, wiedząc, że ma wysokość 5 cm, pole
powierzchni ścian bocznych jest 170 cm kwadratowych, a objętość to 350 cm sześciennych.
Ułożyłam układ równań taki:
170=2(a+b)*5 / :2
350=a*b*5 / :5
85= (a+b) *5 / :5
70= a*b
17=a+b
70=a*b
czy dobrze jest to ułożone i jak doprowadzić ten układ równań do końca aby wyszło mi a i b.
Albo jak to trzeba inaczej rozwiązać. w odp jest że wymiary maja być 7 cm i 10 cm.
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże
18 maj 08:47
Iga: 170 =2(axh) +2(bxh)
350axbxh
18 maj 10:58
Iga: 350=axbxh
18 maj 10:58
Iga: 85=(a+b)xh
h=5
350=axbx5
70=axb
a=70/b
85=(70/b+b)x5
85=350/b+5b
85b=350+5b2
5b2−85b+350=0 /5
b2−17b+70=0
policz delte i będziesz mieć dwa rozwiązania
18 maj 11:04
Iga: b1=7 wówczas a1=10
b2=10 wówczas a2=7
18 maj 11:25
wera: dzięki za pomoc
18 maj 14:00