Oblicz zbiory, ułamki i zadanie z treścią.
Daria: 1. Dane są zbiory:
A=(1,4,6,7,8,9)
B=(2,3,4,5,6)
C=(2,6,7,8,9)
Wyznacz:
a) A n B
b) B u C
c) (A n B) u (B n C)
2. Oblicz jaki to ułamek:
a) 0.41(6)
b) 7,(27)
3. Wykaż, że liczba 2095691226 jest podzielna przez 13
4. Planując dwutygodniowe wakacje, rodzina Kowalskich przeznaczyła pewną kwotę na wyżywienie. W
pierwszym tygodniu wydała 30% zaplanowanej kwoty, w drugim tygodniu o 60% mniej niż w
pierwszym, w trzecim połowę reszty pieniędzy. Na czwarty tydzień zostało 270zł. Oblicz kwotę,
która rodzina kowalskich przeznaczyła na wyżywienie.
Dziękuję za każdą pomoc
podpis.: 1.
A ∩ B (czyli część wspólna tych wzorów; liczby które występują i w A i w B)
A ∩ B = (4,6)
B ∪ C (czyli suma tego co jest w B i C0
B ∪ C = (2,3,4,5,6,7,8,9)
(A ∩ B) ∪ (B ∩ C) = (4,6) ∪ (2,6) = (2,4,6).
2. poczytaj sobie −−−>
http://www.math.edu.pl/ulamki-dziesietne
i masz np pierwszy przypadek −−−−>
http://www.math.edu.pl/narzedzia.php?nr=2976908
drugi −−−−>
http://www.math.edu.pl/narzedzia.php?nr=2976910
3.
poczytaj −−−−>
http://www.profesor.pl/mat/na8/pokaz_material_tmp.php?plik=na8
/na8
jrenkas
031205
1.php&id
m=8322
http://www.zaradni.pl/porada/6443,jak_sprawdzic_podzielnosc_przez_13
tylko ta liczba −−> 2095691226 nie jest podzielna przez 13
4. x−kwota
sprawdź dane w zadaniu 4 bo też mi nie wychodzi.