pytanie
pytam: matematyka.pisz.pl/strona/1804.html dlaczego w tym zadaniu, kiedy rozwazamy pierwszy przedzial
to mamy zamiast znaku "−" znak "+"? Przeciez jest > wiec opuszczamy bez zmiany znaku.
17 maj 22:42
think: taaak

pierwszy przedział to liczby z przedziały (−
∞, −2>
dla x−ów z tego przedziału 3x + 6 przyjmuje wartości niedodatnie czyli ≤ 0 np dla x = −3 masz
3*(−3) + 6 = − 9 + 6 = −3 < 0 a w takim przypadku przed nawiasem jest minus...
17 maj 22:46
pytam: ale mam na mysli znak przed 3 − x
17 maj 22:55
pytam: ale mam na mysli znak przed 3 − x
17 maj 22:55