prosta
Jaga: Dany jest trójkąt A=(2;1), B=(4;3), C=(1;4). Napisz równanie prostej, w której zawiera się
wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C.
17 maj 22:35
Eta:

prosta CD jest prostopadła do prostej AB i przechodzi przez punkt C
wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej AB:
| | yB−yA | | 3−1 | |
aAB= |
| = |
| = 1
|
| | xB −xA | | 4−2 | |
to:
CD: y= −1( x−x
C) +y
C
CD: y= −1( x −1)+4
y= −x +5
17 maj 23:24
Jaga: dziękuję serdecznie
17 maj 23:26
Eta:
17 maj 23:29
Gustlik: Eta, znów ta sama metoda, którą ja rozwiązuję. Ostatnio pokazałem to jednej z uczennic − u niej
w szkole to zapisali dwie strony zeszytu, żeby to rozwiązać, bo kluczyli układami równań.
Pozdrawiam.
18 maj 02:07