matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
twierdzenia sinus
Pati:
Oblicz długości boków, miary kątów, promień okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt oraz jego pole, mając dane a=3, α=30', β=45'
17 maj 21:14
Godzio:
a
= 2R ⇒ R = ...
sinα
a
b
=
⇒ b = ...
sinα
sinβ
sinγ = sin(180 − (α + β) ) = sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα = ...
a
c
=
⇒ c = ...
sinα
sinγ
1
P =
bcsinα = ...
2
a + b + c
r =
2P
17 maj 21:22
Godzio:
2P
r =
oczywiście
a + b + c
17 maj 21:22