.
Kasia:
Trapez ABC jest prostokatny. Na podstawie danych na rysunki ponizej oblicz dlugosc dluzszej
podstawy AB.
Niestety po wielu probach narysowania 3 trojkatow dałam sobie spokój i narysowalam w paintcie,
wybaczcie za jakosc, najwidoczniej nie mam zdolnosci manualnych

Bardzo prosze o pomoc, wszelkie wskazowki mile widziane

Męcze się z nimi i kombinuje, ale
nic z tego nie wychodzi. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
http://www.speedyshare.com/files/28514896/bez_tytu_u.JPG
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 21:10
Kasia: prosze o pomoc...
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 21:30
Kasia: no nie wierze, ze nikt nie potrafi.. przepraszam za to cos co sie dopisuje na koncu
wiadomosci.. prosze o pomoc..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 21:50
17 maj 22:00
Kasia: ogromnie dziękuję !

nie wpadłam na to

a masz może pomysł na pozostałe dwa?
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:03
~magda: co znaczy "4 p 2" przy boku na pierwszym rysunku?
17 maj 22:09
Kasia: 4
√2 , przepraszm raz jeszcze za to co się dopisuje na koncu, nie wiem co to jest w ogóle

/
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:12
17 maj 22:19
Kasia: mam tylko jedno pytanie, skad pewnosc,ze tam jest kwadrat? mi się akurat tak narysowało, ale
rownie dobrze mogłby być to prostokąt czyż nie? gdyby to szerzej narysowac..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:24
Kasia: aa i w odpowiedzi mam 7 ..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:25
Kasia: dobra mam już, zrobiilam cos co do tego trojkata po lewej, a pozniej wykorzystalam,ze jest on
rownoramienny to mialam kolejna dana i pozniej tw. Pitagorasa

a pomozesz z tym ostatnim?
nie mam kompletnie pomyslu na niego..
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:30
17 maj 22:32
Kasia: ok, dziękuję, ale już to zdążyłam zrobic, ale dziękuję za chęci !

to ostatnie jest jakies dziwne.. jedynie wiem,ze DC wynosi 8 bo tam jest rownoramienny bo
wyliczylam wszystkie miary kątów.. ale nie mam pomyslu na nic wiecej..
17 maj 22:36
Kasia: i mam ze AC to 16 bo wyliczylam z sin 30 stopni
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:39
Kasia: coś mi przyszło do głowy, chwilka

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:40
Kasia: moje teoria jednak uległa w gruzach

umiesz to zrobić Magda?
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 22:44
Godzio:

Co masz tu dane ?
Będę pracować na tym rysunku także podaj np. e = ... albo coś
17 maj 23:19
Kasia: d = 8
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 23:22
Kasia: Godziu, mam!
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 23:29
Godzio:
Chyba tyle wystarczy
17 maj 23:31
Godzio:
O ! Nie było mnie chwilę, wyszło

?
17 maj 23:31
Kasia: nie wiem jak, ale na Twoim rysunku dostrzegłam coś, czego nie dostrzegłam wcześniej

ha,
jestem z siebie dumna

wynik sie zgadza, wiec raczej jest ok
najpierw zrobilam tam wysokosc od wierzcholka D. z miar katow wyszlo,ze trojkat ACD jest
rownoramienny, wiec c tez rowne jest 8, i pozniej wyliczylam cos 60 z trojkatu tego wlasnie
malego po lewej ( gdzie zrobilam wysokosc) i wyliczylam ta czesc AB, a pozniej dodalam to do
c, czyli 8 i wyszlo 12

nie wiem czy cos z tego zrozumiales, jesli tak, to dobrze
zrobilam?
17 maj 23:32
Kasia: ooo, i nawet sie nei dopisalo to cos na koncu, Godzio, cuda się dzieją przy Tobie xD
17 maj 23:32
Godzio:
Zrobiłaś ok
17 maj 23:34
Kasia: juuuuuupi !

dzięki wielkie

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 23:36
Godzio:
Powróciło ...
17 maj 23:37
Kasia: no niestety.. chyba jednak będe zmuszona zmienić przeglądarke..

function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
17 maj 23:39