PROblem
TOmek: Liczby 1,2,3,...,20 przestawiamy w dowolny sposób. Oblicz prawdopodbieństwo ,ze
a) 1 i 2 będą ustawione jedna obok drugiej
b) liczby 1,2 i 3 będą ustawione jedna obok drugiej w kolejności wzrastania.
| | 1 | | 1 | |
Odp: z ksiązki a) = |
| b) = |
| |
| | 10 | | 380 | |
Nie wiem dlaczego mi źle wychodzi a) robie to tak
Ω=20!
A=1*18!
| 18! | | 1 | |
| = |
| wychodzi mi wynik z b) nie wiem jak to mozliwe |
| 20! | | 380 | |
17 maj 20:42
Godzio:
1,2 −− tą parę można ustawić na 19 * 2 sposobów, a resztę na 18 sposobów
A = 2 * 19 * 18!
Ω = 20!
| | 2 * 19 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 19 * 20 | | 10 | |
17 maj 20:45
Godzio:

Na prostym przykładzie dla liczb od 1 do 5
1,2 można ustawić na 4 sposoby i one mogą się przemieniać miejscami czyli 2!
4 * 2!
Resztę można na 3! sp.
4 * 2! * 3!
17 maj 20:47
Eta:
a) |A| = 2!*19 *18! ,
bo liczby (1,2) lub (2,1) można przemieścić na 2! sposobów i na 19 pozycjach
pozostałe 18 liczb dowolnie na 18! sposobów
| | 2!*19*18! | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 20! | | 10 | |
17 maj 20:48
Godzio:
1,2,3 można ustawić (w danej kolejności) na 18 sp., a resztę na 17! sp.
| 18 * 17! | | 18 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 20! | | 18 * 19 * 20 | | 380 | |
17 maj 20:49
Eta:
b) |B| = 1*18*17!
| | 1 | |
P(B}= ........... = |
|
|
| | 380 | |
17 maj 20:51
TOmek: a) czaje ,dziekuje
17 maj 20:51
TOmek: b) czaje, kurde ,ze ja na to nie wpadłem sam

Dziekuje Wam pięknie
17 maj 20:52
Eta:
17 maj 20:53
katarzyna: proszę o wpisanie wszystkich liczb wszystkich nazw (na przykład
kwadrylion ) .
22 cze 22:39
22 cze 22:53